Søgefelt

Tirsdag 21/06 2016

Uden sod på kosten

Skorstensfejerskolen i Tønder har udviklet et kursus, hvor skorstensfejerne lærer om teknikker og principper ved rensning af forskellige typer ventilationsanlæg.

Rensning af ventilationsanlæg vinder frem i skorstensfejerbranchen. Men arbejdet handler om mere end at smide kosten gennem kanalerne. For udføres rensningen ikke på den rigtige måde, gør arbejdet let langt mere skade end gavn.
 
I både Skorstensfejerlauget og hos Blik- og Rørarbejderforbundet ser man gode beskæftigelsesmuligheder i rensning af ventilationsanlæg. Derudover er der hensynet til indeklimaet i bygninger, ligesom der også er store energimæssige gevinster at hente på løbende og korrekt vedligeholdelse af landets mange forskellige typer anlæg. 
 
Derfor har parterne i samarbejde med Skorstensfejerskolen i Tønder udviklet et kursus i rensning af ventilationsanlæg. Og de første hold har allerede gennemført det nye kursus. 
 
- Det har været et godt og meget lærerigt kursus. Jeg fik fjernet noget af den berøringsangst, jeg havde for ventilationsrensning, siger skorstensfejer Ole Mastrup. 
 
Han er ansat hos skorstensfejermester Tommy Christensen i Viborg, som satser på at rensning af ventilationsanlæg, og som allerede har indkøbt udstyr til at komme i gang. Ole Mastrup forventer derfor også, at den type opgaver bliver en del af hans hverdag som skorstensfejer.
- Ventilationsrensning bliver en del af fremtiden i skorstensfejerbranchen. Det er helt sikkert, og det er også derfor, jeg har valgt at komme på det her kursus, forklarer han.
 
Forskellige anlæg
Kurset i ventilationsrensning er opbygget således, at deltagerne får indsigt i, hvorledes en række forskellige ventilationsanlæg er konstrueret og fungerer. Kurset indeholder desuden nogle praktiske opgaver og kvalitetskontrol. 
- Vi fik lært om principperne for rensning af ventilationsanlæg, og hvordan man griber opgaven an. For eksempel er det ikke ligegyldigt, hvor man starter og slutter. Gøres det ikke korrekt, er der risiko for at gøre mere skade end gavn, forklarer Rikke Traasdal Danmark.
 
Hun er ansat hos skorstensfejermester Jan Sunds i Nibe, hvor rensning af ventilationsanlæg er blevet en opgave for skorstensfejerne. Rikke Traasdal Danmark har derfor allerede gjort brug af sine nyerhvervede kompetencer. 
 
- Der findes overraskende mange forskellige slags børster til rensning af ventilationsanlæg. Ofte er det for eksempel ikke nødvendigt at bruge roterende børster, hvis opgaven kan klares ved at bruge den bløde børste, siger hun om sine erfaringer på området.
 
Rette mængde luft
Ventilationsanlæg, som er fuld af snavs og dårligt vedligeholdt, fungerer ikke optimalt. Det kan påvirke indeklimaet, ligesom anlægget skal bruge mere energi på at få den rette mængde luft gennem systemet. 
 
Anlæggene kan desuden være indstillet forskelligt fra rum til rum i en bygning. Og er der bare en enkelt af de justerbare ventilationsspjæld, som ikke er korrekt indstillet, påvirker det effekten i det samlede anlæg.
 
- Det er vigtigt at mærke indstillingerne af, inden man går i gang med rensningsarbejdet. Anlægget skal være indreguleret på præcis samme måde, som inden man gik i gang med rensningsarbejdet, forklarer Rikke Traasdal Danmark.
 
- Jeg blev også overrasket over, hvor lidt der skal til, for at få et ventilationsanlæg ud af balance. Det var en af det vigtigste ting, jeg lærte på kurset, siger Ole Mastrup, som gerne anbefaler sine skorstensfejerkolleger at deltage og få mere viden om rensning af ventilationsanlæg. 
Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt