Top menu

Arbejdsgiverne bør tage større ansvar

Dato: 07/01-2016
929

Arbejdsgivere bør tage ansvar for rekruttering af arbejdskraft, i stedet for bare at klynke i medierne.

Der er igen fuld knald på beskæftigelsen i VVS-branchen, og det er naturligvis en udvikling, som glæder Blik- og Rørarbejderforbundet. 
 
Nogle steder i landet er der stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, og tirsdag den 5. januar bragte TV-Syd et indslag om, hvor svært det er for virksomhederne at få fat i en faglært VVS’ er. I udsendelsen gav indehaveren af Hovmand VVS i Vejle udtryk for, at han hverken kunne få svende eller lærlinge og derfor må takke nej til opgaver.
 
- Vi er noget uforstående over for dette udsagn. Vi er gerne behjælpelige med at skaffe arbejdskraft til virksomheden, men er i det konkrete tilfælde ikke blevet kontaktet, siger Niels Braaby, der er kredsformand for Kreds Sydjylland-Fyn. 
 
Han blev selv interviewet i den pågældende udsendelse, men til hans overraskelse valgte TV stationen kun at bruge det udsagn, som understøttede arbejdsgiverens historie. 
 
Takkede nej til fire ledige
Dagen efter udsendelsen sørgede Blik- og Rørarbejderforbundet for, at fire ledige kolleger kontaktede Hovmand VVS i Vejle. Men til deres og fagforeningens store forundring, blev alle fire afvist, da virksomheden ikke kunne bruge dem. De havde ikke de rigtige certifikater. 
 
- Nu er det jo bare sådan, at faglærte VVS’ere med forskellige personlige certifikater er eftertragtede og derfor ikke er en metervare, som fagforeningen har liggende på hylderne. Her har arbejdsgiverne jo også selv en forpligtelse til at sørge for at efteruddanne og opkvalificere sine ansatte svende, så de har de fornødne kvalifikationer. Det er aftalt i den overenskomst, som Hovmand VVS har tilsluttet sig, siger Niels Braaby og tilføjer:
 
- Han kan jo også ansætte en af de fire, som allerede har kontaktet ham, og sørge for at han opnår de rette kompetencer. 
 
Få de ubesatte lærepladser frem i lyset
I udsendelsen giver Hovmand VVS også udtryk for, at han ikke kan få lærlinge. Her tilbyder Blik- og Rørarbejderforbundet også at hjælpe virksomheden. 
 
I den konkrete sag har Blik- og Rørarbejderforbundet været i kontakt med praktikpladscenteret på SDE i Odense–Vejle. Her har man således fundet en ung mand, som lige har bestået grundforløbet indenfor VVS, og som er klar til at flytte til Vejle fra Fyn for at få en uddannelsesaftale. 
 
- Vi håber meget, for den unge mands skyld og for Hovmand VVS skyld, at de kan finde sammen om en aftale, siger Niels Braaby, som samtidig opfordrer alle virksomheder til at få de ubesatte lærepladser frem i lyset.
 
- Arbejdsgiverne kan jo enten vælge at indrykke annoncer på jobportaler eller diverse dagblade. Og hvis virksomhederne samtidig tilbød en lærepladsgaranti er jeg ret sikker på, at de vil få noget nemmere ved at tiltrække fremtidens arbejdskraft til VVS-branchen.
 
Se indslaget fra TV-Syd i nedenstående klip...