Søgefelt

Torsdag 25/04 2013

Ung svend efter mistede dagpenge: Farvel til VVS-branchen

VVS’er Cenar Polat er blandt gruppen af unge svende, som har svært ved at finde job i VVS-branchen. Han er blandt de 28 medlemmer, som siden 1. januar har mistet retten til dagpenge.

Unge og nyudlærte med begrænset erfaring har svært ved at få job i VVS-branchen. Flere af dem mærker nu konsekvenserne af stramningerne dagpengereformen, og mister retten til dagpenge.

Det gælder blandt andet 24-årige Cenar Polat. Siden han blev udlært som VVS’er i efteråret 2010, har han søgt masser af jobs i branchen uden held. Og efter to års ledighed har han nu mistet retten til dagpenge.

- Jeg er da skuffet over, at ingen kan bruge mig. Men jeg har søgt arbejde rigtig mange steder, så det er der jo ligesom ikke rigtig noget at gøre ved, siger den fynske VVS’er, der i dag har sagt farvel til en fremtid i VVS-branchen.

Føler sig svigtet
Cenar Polat kender flere unge svende, der har svært ved at finde fodfæste i branchen. De unge er oftest dem, som enten ikke bliver ansat, eller også er det de første, der får en fyreseddel, når nogle skal fyres.

- Arbejdsgiverne vil kun have erfarne folk. Men som 20-årig har man altså bare ikke særlig meget erfaring, og det er altså lidt svært at få noget erfaring, når man ikke har noget arbejde, siger han.

Han synes dermed, at VVS-branchen svigter de mange unge svende, som kom i lære, da der var masser at lave, men som nu ikke kan bruges efter at beskæftigelsen er faldet.

- På den ene side forstår jeg godt arbejdsgiverne. Omvendt føler jeg mig altså også lidt til grin, når jeg har brugt fire år på at tage en uddannelse, og branchen så ikke kan bruge mig alligevel, siger Cenar Polat.

Mod på uddannelse
I løbet af sin tid som ledig har han blandt andet været i virksomhedspraktik på en fabrik, og han har også taget nogle kurser på VUC. Men efter at dagpengene stoppede, skal han have noget at leve af, og derfor har han måttet tage til takke med et midlertidigt job som telefonsælger i et telefonselskab.

Den tidligere VVS’er håber, at jobbet kun er midlertidigt. Kurserne på VUC gav ham nemlig mod på mere uddannelse, og han planlægger nu at læse videre til bygningsingeniør.

- Jeg håber, at komme ind på Teknikum til efteråret. Det er i hvert fald planen, siger Cenar Polat.

 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt