Top menu

Ældre VVS'ere nyder at gå på arbejde

Dato: 07/03-2013
455

Antallet af håndværkere og andre med en kortere uddannelse, som bliver på arbejdsmarkedet, efter de er fyldt 60 år, er stigende. Det gælder også 66-årige Jørn Møller Jensen, som ikke har planer om at lægge værktøjet på hylden.

 

Selv om temperaturen i starten af februar er et godt stykke under frysepunktet på byggepladsen i nordlige Aarhus, er pladsens to blikkenslagere i fuld gang med at montere nye tagrender og nedløb på de renoverede rækkehuse. Rutineret bevæger de sig rundt på stilladset, og først ved et nærmere eftersyn afslører et par vejrbidte og furede ansigter, at de to blikkenslagere har mange års erfaring bag sig. 
 
Faktisk har Jørn Møller Jensen, der er den ene halvdel af makkerparret, overskredet pensionsalderen på 65 år. Det er dog ikke ensbetydende med, at han er klar til at forlade arbejdsmarkedet og blive pensionist. 
 
- Det er rart, at der er noget at stå op til. Og så længe jeg nyder at gå på arbejde, så gør jeg det, siger Jørn Møller Jensen, der har været makker med 59-årige Leif Madsen siden 1985.
 
Flere fortsætter på jobbet
Over de senere år har håndværkere og andre med en kort uddannelse udskudt deres tilbagetrækning fra arbejdslivet med knap et halvt år. Det konkluderer PensionDanmark i en analyse blandt de af selskabets medlemmer, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
 
Af analysen fremgår det, at 13 procent af de PensionDanmark-medlemmer, der fyldte 65 i 2005, var i arbejde. Syv år efter er andelen halvanden gang større, idet 20 procent af årgangen, der fyldte 65 i 2012, stadig var i arbejde. Samlet har de kortuddannede i gennemsnit udskudt deres exit fra arbejdsmarkedet med fem måneder i perioden.
 
Den senere tilbagetrækning styrker de offentlige finanser med op mod en halv mia. kroner om året og styrker pensionisternes privatøkonomi med tusindvis af kroner.
 
Handler om lyst
Det er dog ikke økonomiske årsager, som holder Jørn Møller Jensen beskæftiget hos Blikkenslagerfirmaet Steffen Petersen i Aarhus. For selv om der er langt mellem tidligere tiders spændende blikkenslager-opgaver som udsmykkede altertavler og kirkeure belagt med bladguld, er kærligheden til faget intakt.
 
- Nu må vi se, hvordan helbredet har det, når den her opgave er færdig. Men det handler det også om at have lyst og, hvem jeg skal arbejde sammen med, siger Jørn Møller Jensen. 
 
Opgaven med udskiftning af 6 kilometer tagrender på Vejlbytoften i Aarhus startede i januar 2012 og skal afsluttes inden årsskiftet. Og det udføres på akkord efter Landspriskuranten for blikkenslagerarbejde.