Blokade gav ordnede forhold

Dato: 14/02-2013
444

Faglig konflikt på milliardbyggeriet Energitårnet i Roskilde blev løst ved, at hovedentreprenør indgår overenskomst og laver aftale om kædeansvar.

Fem fagforeningers kamp for ordnede forhold på byggeriet af Energitårnet endte med en sejr for de kollektive overenskomster. En uges intens faglig konflikt og blokade sluttede, da det tyske firma Martin GmbH, som er hovedentreprenør på den tekniske del af Energitårnet, bøjede sig for kravene om ordnede forhold og løn efter overenskomsten til de udenlandske håndværkere på byggeriet.

Således har selskabet indgået en aftale om kædeansvar, som garanterer løn til de ansatte hos underentreprenører efter danske overenskomster. Polske håndværkere på byggeriet, som hidtil er blevet aflønnet med 55 kroner i timen, stiger til 140 kroner i timen. Ligeledes bliver de ansatte på byggeriet også omfattet af danske overenskomsters regler om arbejdstid, pension og sociale omkostninger.

- Det samarbejde, Byggefagene i Roskilde har haft med KARA/NOVEREN og Martin GmbH de seneste dage, har vist, at vi gennem dialog og fælles forståelse for hinanden har kunnet løse konflikten og for fremtiden sikre ordentlige arbejdsforhold for udenlandske og danske håndværkere, siger Ole Holtse Olsen fra Byggefagene Samvirke i Roskilde på vegne af fagforbundene 3F, Dansk Metal, Dansk El-Forbund, Malerforbundet og Blik- og Rørarbejderforbundet.

Aftalen med Martin GmbH indebærer også, at firmaet hver 14. dag sender oplysninger om løn og arbejdstid til Byggefagenes Samvirke i Roskilde. Byggeriet af Energitårnet skal efter planen afsluttes til sommer.