Søgefelt

Fredag 01/02 2013

Stop for mega-byggeri – eller stop for dumping!

Brugen af udenlandsk arbejdskraft til dumpingpris er årsagen til konflikten på stor byggeplads i Roskilde.

 

Onsdag den 6. februar lukker hele byggepladsen i Roskilde, hvor det fælleskommunale affaldsselskab KARA/NOVOREN er i færd med at opføre et nyt forbrændingsanlæg til 1,3 milliarder kroner. Konflikten bliver en realitet, hvis ikke KARAs ledelse inden da har taget affære og sikret danske løn- og arbejdsvilkår på byggepladsen. 
 
Underentreprenører på byggeriet af Energitårnet er fortrinsvis udenlandske virksomheder, der har ansat udenlandske medarbejdere.
 
- Byggefagene i Roskilde har i mange tilfælde forsøgt uden held at oprette danske overenskomster med de udenlandske virksomheder. Det har bevirket, at vi har set eksempler, hvor de udenlandske arbejdere er aflønnet med 50-60 kr. i timen. Det er langt under de danske overenskomster, siger Ole Holtse Olsen, der næstformand for 3F Roskildeegnen og talsmand for byggefagene i Roskilde.
 
Også med hensyn til arbejdsmiljøet på pladsen er efter oplysningerne problemer.
 
- Det kan vi simpelthen ikke acceptere. Det er et offentligt byggeri, som er betalt med offentlige midler. Så skal der da bestemt også være orden i sagerne, siger Ole Holtse Olsen. 
 
Der er  fremsendt konfliktvarsler til fem udenlandske virksomheder, som indtil videre ikke har svaret tilbage. Den manglende dialog om overenskomstdækning vil bevirke, at en konflikt vil træde i kraft fra på onsdag den 6. februar, hvor hele byggepladsen i givet fald lukkes. I så fald vil medlemmer af LO-forbund ikke længere arbejde på den store byggeplads eller levere varer og materialer.
 
- Det kan ikke være rimeligt, at det danske samfund og arbejdsmarked undergraves med lave lønninger, ringe arbejdsmiljø og sikkerhedsforhold og i værste fald også manglende skattebetalinger fra de udenlandske medarbejdere og firmaer, siger Ole Holtse Olsen, som frem til det sidste håber på en løsning af konflikten.
 
- Vi vil også i de kommende dage være i tæt dialog med ledelsen i KARA i et forsøg på at nå en tilfredsstillende aftale, ellers træder konflikten i kraft på onsdag.

 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt