Søgefelt

Fredag 11/01 2013

Nu må krisesnakken høre op

 

I kroner og ører har den økonomiske krise været en ualmindelig dyr oplevelse for landets VVS’ere og blikkenslagere. Beregninger på baggrund af vores årlige indsamling af medlemmernes lønoplysninger viser, at svendene i VVS-branchen sammenlagt har haft et samlet reallønsfald på knap 50.000 kroner over de seneste fire år. 
 
Det er helt uforståeligt at lønnen for de timelønnede i VVS-branchen nærmest står bomstille. For selv om krisen har ramt byggeriet hårdt, er der altså udmærket gang i den i installationsbranchen.  
 
I 2011 kunne installationsbranchen melde ud om en vækstfremgang på hele 5,7 procent, og de foreløbige prognoser på 2012 peger i samme retning. Ledigheden er heller ikke skræmmende og i visse dele af landet begynder de sågar at mangle arbejdskraft. 
 
Og i modsætning til de timelønnede, så har akkordsvendenes løn fulgt prisudviklingen i samfundet. Men satserne i prislisterne er jo som bekendt også forhandlet hjem ved overenskomsterne, hvor der har været plads til stigninger. 
 
Derfor er det også urimeligt, at stort set samtlige virksomheder i VVS-branchen stadig tørrer krisen af på de timelønnende svende og forlanger såkaldte 0-løsninger ved de årlige lokalforhandlinger. 
 
Det er umuligt at konkludere anderledes, når vi ser på de timelønnede blikkenslagere og VVS’ers lønudvikling i den seneste fireårige periode. Ingen af årene har den gennemsnitlige timeløn i VVS-faget på landsplan kunnet følge med inflationen, og dermed er svendenes løn blevet udhulet fire år i træk. 
 
I Blik- og Rørarbejderforbundet ved vi godt, at markedet oplevede et dyk i forbindelse med finanskrisen. Men siden er det igen gået den rigtige vej, og nogle virksomheder er da også dygtigere til at tjene penge end andre. Det smitter bare ikke af på svendenes lønseddel, selv om det jo er dem, som tjener pengene hjem til virksomheden.
 
I Blik- og Rørarbejderforbundet er vi uforstående over, at arbejdsgiverne fortsat dækker sig ind under krisen. Den generelle snak om krise i installationsbranchen må nu høre op, og det vil vi forud for årets lokalforhandlinger selvfølgelig sætte yderligere spot på i det nye år.
 
Max Meyer
Forbundsformand

 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt