Søgefelt

Torsdag 10/05 2012

Rigid regel spærrer vejen til job

Det føles helt urimeligt, at jeg skal udelukkes fra efteruddannelse på grund af en eksamen som gas- og vandmester for 20 år siden, siger ledig VVS-montør.

Lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse er et afgørende springbræt for at komme hurtig tilbage i job. Men den ret gælder ikke for ledige håndværkere, der har prøvet lykken som selvstændige.

- Det føles helt urimeligt, at jeg skal udelukkes fra efteruddannelse på grund af en eksamen som gas- og vandmester for 20 år siden, siger Claus Nielsen, der de sidste otte år igen har arbejdet som almindelig svend inden for VVS-faget.

Det er en enkelt lille paragraf i bekendtgørelsen om seks ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige, der spærrer vejen for en hurtig tilbagevenden til arbejdsmarkedet for denne gruppe. I bekendtgørelsens § 11 står der nemlig, at man ikke har ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, hvis man har en uddannelse, der overstiger en erhvervsuddannelse.

En del medlemmer
- Det er en fuldstændig rigid regel, der spærrer vejen for en hurtig tilbagevenden til job, siger faglig sekretær, Kim Fusager i Blik- og Rørarbejderforbundet.

- Vi vil også forfølge sagen politisk, fordi den vedrører en hel del af vores medlemmer. Ikke mindst inden for vores fag og andre håndværksfag er der jo mange, der forsøger sig som selvstændige. Og det er jo langt fra alle, der har heldet med sig, så de vender tilbage og arbejder som svende, siger Kim Fusager.

Alarmklokker
Kun to uger efter at den 49-årige Claus Nielsen blev arbejdsløs her i foråret, blev han indkaldt til samtale i sin lokale a-kasse i Horsens, hvor man bl.a. talte om de kommende jobmuligheder for VVS-svende i Aarhus, hvor havnefronten udbygges for milliarder.
Herefter gik turen til Jobcentret.

- Her får jeg også en yderst imødekommende behandling. Men alle alarmklokker ringer, da man læser, at jeg har en gas- og vandmester eksamen tilføjet i mit CV. Og et opkald til Byggefagenes A-kasse i København bekræfter Jobcentret i, at jeg ikke har ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, siger Claus Nielsen.

Netop med henblik på de kommende store jobmuligheder i Aarhus ønskede Claus at få et kursus, så han kunne få certifikat på svejsning i plast. Et kursus som han netop havde læst om i Blik og Rørs fagblad. Men det satte reglen en stopper for.

- Det kan da ikke passe, at jeg i en alder af snart 50 bare skal læne mig tilbage og ikke foretage mig yderligere vedligehold af min grunduddannelse som blikkenslager, siger Claus Nielsen.

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt