De ledige betaler igen prisen

Dato: 25/06-2012
Tags: Politik, VVS
385

Da danskerne i efteråret valgte en ny regering, ønskede de ikke bare en ny statsminister. De ønskede også en ny politik.

Men efter den seneste måneds sammenbrudte trepartsforhandlinger og dernæst forliget om en ny skattereform, er det efterhånden svært at få øje på de aftryk, som skulle gøre op med den tidligere regerings mange bagholdsangreb på den almindelige lønmodtageres velfærdsgoder.

OK. Hvis vi skal finde noget positivt i den nye skattereform, så er det da opløftende, at færre skal betale topskat og at beskæftigelsesfradraget forhøjes, så incitamentet til at arbejde forbedres. Til gengæld sendes regningen, i øvrigt helt i lighed med den tidligere regering, til dem, som står uden for arbejdsmarkedet.

Og det er ikke kun dem, som er ramt af ledighed, som skal betale regningen. Også dem, der er slidt ned og på førtidspension samt de handicappede mærker konsekvenserne af reformen, som dermed vil bidrage til større ulighed i samfundet. Det er usolidarisk, og i Blik- og Rørarbejderforbundet er vi uenige, at det igen er de ledige, som skal betale regningen for skattelettelser.

Ligeledes stiller vi os undrende overfor, at regeringen afbrød trepartsforhandlingerne inden de reelt kom i gang. Vi var fra dag et blandt de fagforbund, som tog afstand fra at sløjfe fridage eller øge arbejdstiden for den almindelige lønmodtager, så længe vi har en høj arbejdsløshed.

Men trepartsforhandlinger eller ej, så er der stadig masser af opgaver og udfordringer for arbejdsmarkedet og samfundet, som regeringen nu skal i gang med. Blandt andet skal der gang i beskæftigelsen og skabes flere arbejdspladser, der skal ske et løft af uddannelserne, der skal sikres praktikpladser, arbejdsmiljøet skal forbedres og der skal sættes effektivt ind mod social dumping.

I de løsninger forventer vi i Blik- og Rørarbejderforbundet, at de lediges vilkår forbedres mærkbart ved for eksempel at forlænge dagpengeperioden og gøre det nemmere at optjene retten til dagpenge.

Max Meyer
Forbundsformand