Top menu

Minister: Vi skal udfordre fortællingen om udenlandsk arbejdskraft

Dato: 07/02-2025
3640

Udenlandsk arbejdskraft er ikke nødvendigvis en god forretning for Danmark. Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad ankommer til morgenmødet om udenlandsk arbejdskraft. Foto: Jonas Krøner
Tekst
Jonathan Roed Kirkedal

Udenlandsk arbejdskraft var på dagsordenen, da Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og Malerforbundet fredag d. 7. juni havde inviteret til morgenmøde med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad.

Forbundsformand Henrik W. Petersen indledte mødet, og her satte han ord på udfordringerne.

- Vi er ikke imod udenlandsk arbejdskraft. Men vi er derimod ret meget imod social dumping. Det er vores opgave som fagforeninger at sikre, at overenskomsterne bliver overholdt. Men at der ikke fuskes med skat, arbejdsmiljø og andre love og regler er politikernes opgave, sagde han.

Det var Kaare Dybvad helt på linje med:

- Det er fint, at folk kommer her og arbejder, men de skal være her på ordentlige løn- og arbejdsvilkår, og vi skal have mulighed for at kontrollere dem, lød det fra ham.

Der var dog også et par fortællinger i relation til udenlandsk arbejdskraft, som udlændinge- og integrationsministeren gik i rette med.

Udenlandsk arbejdskraft er ikke altid en god forretning

Nogle af de argumenter, der tit kommer på banen i debatten om udenlandsk arbejdskraft, er manglen på arbejdskraft, og at det er en god forretning for Danmark. Men de fortællinger køber ministeren ikke bare ind på:  

- Der er ulighed i, hvem der tjener på udenlandsk arbejdskraft, og hvem der ikke gør. Så det er ikke nødvendigvis altid en god forretning, sagde Kaare Dybvad.

Ét af problemerne er udenlandske bagmænd, der ikke overholder lovgivningen og udnytter medarbejderne.

- Jeg vil sige det meget klart. Vi står ved et tipping point. Hvis ikke I politikere sætter ind mod social dumping nu, så er det netop nu, byggebranchen i Danmark bevæger sig helt over på skyggesiden. For jeg vil godt indvie jer i en lille hemmelighed: Det er ikke, fordi rockere og udenlandske bagmænd drømmer om at være håndværkere. Nej, de drømmer om sorte penge. Om hurtige penge. Og de ved, at kontrollen er ringe og straffen mild, sagde han.

Det anerkender ministeren, og var samtidig lydhør overfor forslag til, hvordan man kunne gøre mere ved det:

- Hvis virksomhederne overholder overenskomsterne og lovgivningen, så er der sådan set slet ikke et problem. Men min fornemmelse er, at det ikke er tilfældet i dag, lød det fra ham.

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.