Selvom arbejdsmiljølovgivningen giver mulighed for op til 2 års fængsel, så ender det som regel med bødestraf. Derfor skal straffeloven, der giver mulighed for langt strengere straffe, tages i brug i den konkrete sag om børns arbejde med asbest, lyder det fra forbundsformand Henrik W. Petersen.
Tekst: Jonathan Roed Kirkedal, jrk@blikroer.dk
I går d. 14. oktober kom nyheden frem om, at to børn på 14 og 15 år har gået på en landejendom i Sønderjylland og været med til at nedrive asbestholdige eternittagplader. Det gjorde de desuden uden de personlige værnemidler, der kræves for at arbejde med et så livsfarligt materiale, som asbest er. Samtidig lå der synlige rester af asbest på byggepladsen. Det er bare nogle af problemerne, der fremgår af Arbejdstilsynets besøgsrapport, og som betød, at de i den forbindelse gav virksomheden 14 strakspåbud.
"Hvis det er sådan, at man har lokket børn fra Sjælland til Jylland med det ene formål at sætte dem til at rive asbest ned uden værnemidler, har man sat deres liv og helbred på spil, vil det være krænkende for retsbevidstheden, hvis ikke det straffes meget hårdt."
Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet
Men arbejdsmiljølovgivningen er slet ikke nok at tage i brug, når det kommer til så alvorlig en sag, lyder det fra Blik- og Rørarbejderforbundet formand Henrik W. Petersen:
- Når der straffes efter arbejdsmiljølovgivningen, er det oftest med bøde, selv om der faktisk kan idømmes op til 2 års fængsel. Men vi ser stort set aldrig tiltale med krav om fængselsstraf. Man slipper simpelthen for let. Også i de grove tilfælde, lyder det fra ham.
Det er dog ikke det eneste problem, hvis man spørger Henrik W. Petersen:
- Men selv, hvis man rejste en sådan tiltale, mener jeg 2 år er for lidt i den konkrete sag. Jeg mener klart vi er ovre i straffelovens § 252 om forsætlig fareforvoldelse. Her er straffen op til 8 års fængsel, påpeger han.
Skærpende omstændigheder
Henrik W. Petersen peger på, at der i den konkrete sag kan være særligt skærpende omstændigheder:
- Hvis det er sådan, at man har lokket børn fra Sjælland til Jylland med det ene formål at sætte dem til at rive asbest ned uden værnemidler, har man sat deres liv og helbred på spil, vil det være krænkende for retsbevidstheden, hvis ikke det straffes meget hårdt. Vi taler jo om et materiale, der er livsfarligt og vi taler om børn, der bevidst udsættes for det. For vindings skyld. Hvis ikke der er skærpende omstændigheder, så er der intet, der er, lyder det fra ham.
Derfor er det heller ikke en sag, der bare får lov at gå i glemmebogen:
- Og det er helt afgørende, at der sættes hårdt ind, så vi ikke i fremtiden ser flere sager af denne karakter. I Blik og Rør vil vi følge nøje med i den kommende tid og kræve politisk handling, hvis ikke man går efter den strengeste straf, siger Henrik W. Petersen.
Husk, at tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du kan blive opdateret med nyheder fra dit fag.