Alle Folketingets partier bakker op om en ny aftalte, der blandt andet afskaffer AM-bidraget for under 18-årige. Det vækker glæde hos næstformand Niels Braaby, det kommer nemlig de yngste lærlinge til gode.
Nu får lærlinge på under 18 år flere penge på lommen. Det gør de, fordi alle Folketingets partier har tilsluttet sig en aftale, der afskaffer arbejdsmarkedsbidraget for under 18-årige.
Tidligere på året blev der indgået en fælles forståelse om at få flere unge i fritidsjob mellem FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation), DA (Dansk Arbejdsgiverforening), KL (Kommunernes Landsforening), Danske Regioner og Regeringen.
I går tilsluttede alle Folketingets partier sig så en aftale, hvor der vedtages en række lovændringer, der skal bidrage til at få flere unge i fritidsjob.
Ét af initiativerne er at afskaffe arbejdsmarkedsbidraget for alle unge under 18 år, det kommer altså ikke bare unge i fritidsjob til gavn, men også en masse lærlinge på under 18 år. Heraf alene 100 medlemmer Blik- og Rørarbejderforbundet. Det er et forslag, der møder opbakning fra Niels Braaby, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet og med det politiske ansvar for lærlingemedlemmer:
- Det er enormt vigtigt, at vi skaber nogle gode vilkår for unge, der vælger den faglærte vej. Vi har brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse – og vi skal virkelig sætte pris på dem, der allerede er i gang. Her er aftalen om af fjerne arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år et skridt i den rigtige retning. Det giver lærlingene på under 18 flere penge på lommen, men næsten endnu vigtigere, så viser det også, at vi virkelig vil dem.
Arbejdsmarkedsbidraget ligger i dag på 8 %. Det betyder i praksis, at unge på under 18 år opnår en skattelettelse på 8 procentpoint.
- Det er selvfølgelig vigtigt, at forslaget ikke står alene. Vi er nødt til at gøre det at vælge en erhvervsuddannelserne tiltalende på alle leder og kanter, for vi har brug for at flere unge vælger den vej. Det er værd også at huske på, at lærlingene koster samfundet langt færre penge end deres jævnaldrende, der taget lange uddannelser. Og at de kommer ud på arbejdsmarkedet langt tidligere, lyder det fra Niels Braaby.
’Aftale om flere unge i fritidsjob’ indeholder foruden afskaffelsen af arbejdsmarkedsbidraget også:
- At unge, der er fyldt er fyldt 15 år, må arbejde i tidsrummet 06-22 eller 07-23. I dag må de arbejde mellem 06-20.
- At undervisningspligten ophører ved udgangen af juni i det år, hvor eleverne går ud af 9. klasse. I dag ophører den ved udgangen af juli.
- Mulighed for at tilbyde vejledning om fritidsjob i kommunerne.
Du kan finde aftalen her.
Er du tilmeldt Blik & Rørs nyhedsbrev? Hvis ikke, så skynd dig ind og tilmeld dig her.