Top menu

Ny pris hylder fagtalenter: ”De faglærte fortjener prestige og anerkendelse”

Dato: 12/06-2024
3350

Til november skal de største fagtalenter hyldes. Det er Blik- og Rørarbejderforbundet, der sammen med andre forbund og Jyllands-Posten har taget initiativ til den nye pris.

Foto: Jonas Krøner

Med præmissen om, at man skal hylde det, man gerne vil have mere af, er tiden inde til en ny pris.

Det er Blik og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Metal, Dansk Industri, Tekniq Arbejdsgiverne og Jyllands-Posten, der er gået sammen om at stifte den nye pris Fagtalent.

Prisen skal gives til de største fagtalenter på det private arbejdsmarked under 36 år.

For mens der bliver givet et hav af priser i medie, skuespil- idræt- og filmbranchen, er der langt mellem hyldesterne til de faglærte.

Parterne er enige om, at der er brug for en kulturforandring i samfundssynet på faglærte i Danmark. De unge mangler nogle at spejle sig i, så flere af dem kan blive interesserede i faget.

- Vi står over for store udfordringer, og én af dem bliver vores mangel på op mod 100.000 faglærte i 2030. Det bliver helt afgørende at løse, hvis den grønne omstilling skal blive til noget, og vi fortsat skal have en vækst, der finansierer vores velfærdssamfund, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik og Rørarbejderforbundet.

Selvom der er sket meget politiske for at tiltrække flere til håndværksfagene, så er det ikke nok:

- Der er også brug for, at vi i samlet flok – arbejdsgivere, faglige organisationer, politikere osv. – hylder vores dygtigste faglærte og giver området den prestige og anerkendelse, som det fortjener, siger forbundsformanden.

Prisoverrækkelsen vil ske til november. Efter sommerferien vil kriterierne for talentpriserne og prisoverrækkelsen offentliggøres.