Top menu

Det, vi havde banket på i halvandet år, gik op i røg

Dato: 06/06-2024
Tags: Diverse
3346

Taget på Børsen har været Henrik Andersons arbejdsplads det seneste halvandet år. Både da branden opstod og de efterfølgende uger, har sammenholdet i sjakket haft stort betydning.

Foto: Ulrik Jantzen

Tekst: Maja Skov Vang

Forstil dig, at det, du har arbejdet med i halvandet år, bogstavelig talt går op i røg. Det var, hvad blikkenslageren Henrik
Anderson oplevede den morgen, da Børsen brød i brand. Mens vi andre var vidne til, at en af Danmarks mest ikoniske bygninger
nærmest forsvandt for øjnene af os fra en skærm, så stod Henrik først i røgen på taget og senere kun få meter fra
flammerne og så tusindvis af timers arbejde forsvinde.

- Det var skrækkeligt. En rigtig lortedag vil jeg kalde det. Det er jo det, mig og Ole har gået og banket på i halvandet år, der bare forsvandt for øjnene af os på få timer, fortæller Henrik.

Foto: Ulrik JantzenHenrik og hans makker Ole Thorn var en del af sjakket, der var med fra begyndelsen for halvandet år siden og falset og formet det nye kobbertag på den 400 år gamle bygning.

Første gang, Fagbladet Blik & Rør mødte de to kollegaer, var i februar sidste år. Dengang var fagbladet med Henrik på job, hvor han stolt viste sit flotte kobberarbejde frem og fortalte om, hvor imponeret han var over sine forgængeres arbejde.

- Bygningen har betydet meget for os alle sammen. Arbejdet har kostet blod, sved og tårer. Det var rigtig hårdt arbejde, så hårdt, at mine knæ er gået i stykker af det. Den gamle dame har været vores lille barn. Så det var selvfølgelig forfærdeligt at se bygningen brænde, siger Ole Thorn, der stoppede med at arbejde på Børsen i december, fordi han skulle have en knæoperation.

Siden fagbladets besøg voksede sjakket hurtigt til syv-otte svende og et par lærlinge, der var med til at lægge nyt kobbertag på bygningen, der skulle stå færdig i september 2024.

OPKALD FRA TIDLIGERE KOLLEGAER
Den dag branden opstod var Henrik på arbejde. Sammen med en lærling stod han på taget, da brandalarmen lød, og snart efter kunne de se røgen. Derefter hjalp han med at åbne en stor port, så redningsfolkene kunne komme til, inden han kørte firmabilerne væk fra området.

Da sjakket ikke kunne gøre mere, stod de samlet og så på flammehavet, der hurtig gjorde deres arbejdsplads til en gigantisk ildebrand.

- Vi stod sammen og var selvfølgelig chokerede og bedrøvede og sagde ting som ”sikke noget lort”. Det var ganske enkelt forfærdeligt.

Op ad formiddagen samlede Brian Toft, direktør i Toft Kobber, sjakket på en café i nærheden, hvor de kunne tale om oplevelserne. Senere drak nogle af håndværkerne også en enkelt øl sammen, inden de gik hver til sit. I det hele taget har det betydet meget for Henrik, at han har haft sine kollegaer.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Ulrik Jantzen

- For helvede, hvor har det været vigtigt, at vi har haft hinanden. Det, at vi har haft hinanden, og at jeg også har
haft min familie, har betydet alt, siger Henrik, der også fortæller, at telefonen har kimet:

- Der har været mange familiemedlemmer, venner og tidligere kollegaer og mestre, der har ringet til mig og som det første har spurgt: ”Er du ok?” Det har været helt utroligt. Så det har da været lidt positivt midt i alt det triste.

I dag arbejder Henrik og hans makker Ole kun fem minutter fra Børsen på en gammel bygning på Strøget ved Gammeltorv. Alle de blikkenslagere, der arbejdede på Børsen, har beholdt deres arbejde i Toft Kobber og er nu i gang med andre projekter.