Top menu

Andreas er Danmarks bedste VVS-lærling: "Det har været en fed oplevelse"

Dato: 20/04-2024
3276

Det var en træt og glad Andreas Fredberg Pedersen, der lørdag kunne lade sig hylde til DM i Skills 2024.

Foto: Lasse Lagoni

Det kan være svært at huske, hvor gammel man er, når man har været i konkurrence i tre lange dage.

- Ja, hvor gammel er jeg lige, lyder det fra Andreas Fredberg Pedersen.

Efter en lille tænkepause kommer det til ham:

- Jeg må være 20 år, griner han.

Og han har god grund til at være glad, den 20-årige VVS-energispecialistlærling. For da Fagbladet Blik & Rør fanger ham, er han lige blevet udråbt som vinder af konkurrencen for VVS-energispecialister ved DM i Skills 2024 i Roskilde.

- Det har været en fed oplevelse. Jeg håbede på, at jeg ville vinde. Men undervejs havde jeg ingen forventninger, for der anede jeg ikke noget om, hvor langt de andre var kommet. På det tidspunkt er man bare koncentreret om opgaven, fortæller Andreas og henviser til de tre andre deltagere, som han var oppe imod: Rasmus Salling Collatz, Martin Sørensen Nadal og Mads Kortegaard.

Ømme knæ og tæer

Selvom Andreas beskriver det som en fed oplevelse, har det også været hårdt at være i konkurrence i tre dage.

- Det har været tre strenge dage. Jeg er øm i knæene, og tæerne og var også lidt presset i perioder. Faktisk var der ingen af os, der nåede at komme helt i mål med opgaven. Jeg har været så koncentreret, at jeg ikke har kunnet spise undervejs.

Alle fire lærlinge knoklede til det sidste. Da konkurrencen sluttede lørdag klokken 10:30, fik de tid til at kramme venner og familie, der havde stået og kigget på.

De så alle fire ud til at nyde at lade sig hylde med klapsalver fra familie, venner, arbejdsgivere og naturligvis Blik- og Rørarbejderforbundet. De fik nyt værktøj, en taske, højtaler og ikke mindst en velfortjent kold dåseøl.

"Jeres faglige stolthed smitter"

På scenen fik Andreas sit diplom og medalje af Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og nuværende bestyrelsesformand for EuroSkills, og Søren Heisel, der er formand for bestyrelsen i SkillsDenmark.

Inden de 47 medaljer blev uddelt, havde statsminister Mette Frederiksen (S) været på scenen, hvor hun sagde ordene:

- I dag kårer vi de bedste af de bedste. Jeres faglige stolthed smitter.

Og de fire VVS-energispecialist-lærlinge så også stolte ud, men også en smule trætte. De havde både skullet bukke rør, lægge gulvvarme og installere varmestyring.

- Det sværeste var at bukke rør ud fra en skabelon af Roskilde Domkirke, fortæller Andreas, inden han skal ud at fejre sejren med sine forældre, virksomheden Vittrups Smedie & VVS, hvor han er i lære, og sin kæreste, der er frisørelev og som også havde været deltager til DM i Skills.

Næste gang, der er DM i Skills, er i 2026 i Hjørring. Inden da er der EuroSkills i Herning i 2025.

Læs mere om dette års DM i Skills i det næste nummer af Fagbladet Blik & Rør.