Top menu

Ingen nerver hos de fire lærlinge, der skal deltage i DM i Skills

Dato: 15/04-2024
3268

Den 18.-20. april afholdes DM i Skills – det årlige danmarksmesterskab for unge fra forskellige erhvervsuddannelser. I år finder begivenheden sted på Dyrskuepladsen i Roskilde, og Blik- og Rørarbejderforbundet holder naturligvis øje med konkurrencen for de talentfulde VVS-energispecialister.

Rasmus Salling Collatz (øverst tv.), Martin Sørensen Nadal (øverst th.), Andreas Fredberg Pedersen (nederst tv.) og Mads Kulmbach Kortegaard (nederst th.)

De fire håndværkertalenter – Rasmus, Martin, Andreas og Mads – er i lære som VVS-energispecialist, som er et af de fire specialer under VVS-energiuddannelsen. Efter regionsmesterskaberne skal de nu konkurrere om titlen som danmarksmester, når DM i Skills løber af stablen.

Tilbage i februar – cirka to måneder før DM i Skills officielt skydes i gang – talte Fagbladet Blik & Rør med de fire VVS-lærlinge om den faglige udfordring, forberedelserne til konkurrencen og den faglige stolthed. Læs fagbladets optaktsinterview her!

 

Rasmus Salling Collatz

Virksomhed: RSP VVS ApS
Skole: TEC (Technical Education Copenhagen) i Gladsaxe

Hvad ser du mest frem til ved DM i Skills?

– Bare det at være med i konkurrencen og prøve det og få lov til at opleve det hele. Jeg har været med som gæst en gang, da jeg var yngre, så det bliver spændende at få lov at være med som deltager denne gang.

Hvad har du gjort for at forberede dig bedst muligt til konkurrencen?

– Jeg skal i gang med at træne med min lærer. Der er ikke lagt nogen strategi endnu. Det er bare at træne og have styr på sine ting. Jeg havde slet ikke regnet med, jeg skulle være med. En lærer spurgte mig og en anden, om vi ville være med i konkurrencen, allerede da vi gik på grundforløb 2. Så blev vi spurgt igen, og så tænkte vi bare "ja, hvorfor ikke". Og så kom jeg videre. Det er altid fedt at vinde.

Hvad er det fedeste ved at være i lære som VVS-energispecialist?

– Planen var faktisk at blive elektriker, men så prøvede jeg VVS-faget. Der er også allerede en del elektrikere i familien, men ingen VVS'ere, så derfor tog jeg den rolle. Skolen er meget interessant, og der er masser af godt arbejde at lave. Adspredelsen i faget er virkelig spændende. Der er både varmepumper, kedler, radiatorer og indstillinger. Det er slet ikke kun at arbejde med toiletter. Det er megafedt.

 

Martin Sørensen Nadal

Virksomhed: Havnsø Blinkilde Blik & VVS
Skole: CELF (Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster)

Hvad ser du mest frem til ved DM i Skills?

– Det er nok bare selve udfordringen, jeg ser frem til. Jeg er Ikke særlig nervøs, jeg glæder mig egentlig mere. Det gør mig heller ikke nervøs, at der kommer en del mennesker og kigger på, mens vi løser opgaven. Det skal de have lov til.

Hvad har du gjort for at forberede dig bedst muligt til konkurrencen?

– Jeg har blandt andet trænet i fortrådninger og lavet rørbukkeøvelser. Vi kender ikke opgaven, men det er det, man forventer, der vil være. Jeg har en mentor, og vi har trænet et par gange om måneden, hvor vi finpudser de forskellige ting.

Hvad er det fedeste ved at være i lære som VVS-energispecialist?

– Det er nok, at det er så bredt et fag, hvor du kan komme ud til en masse forskellige opgaver. Det kan være i private hjem og på små og store byggepladser. Du kan både være med til at energioptimere og arbejde på tag og med tagrender.

 

Andreas Fredberg Pedersen

Virksomhed: Vittrups Smedie & VVS
Skole: Herningsholm Erhvervsskole

Hvad ser du mest frem til ved DM i Skills?

– Det er hele oplevelsen, jeg ser frem til. Jeg har ikke været til Skills før som gæst, så jeg ved ikke, hvad jeg går ind til. Jeg er egentlig ikke nervøs. Selvom der er publikum på, så er det jo i princippet det samme arbejde, jeg skal lave, som jeg også laver på skolen. Jeg ved dog, at det bliver nogle lange dage, så jeg sover sikkert godt om natten.

Hvad har du gjort for at forberede dig bedst muligt til konkurrencen?

– Vi er begyndt at træne lige så stille på skolen. Der bliver højst sandsynligt noget med at bukke rør, så det går jeg og øver mig på. Vi har en underviser, der er koblet op på os deltagere. Men jeg øver mig også lidt selv.

Hvad er det fedeste ved at være i lære som VVS-energispecialist?

– Det er nok det, at det er en bred uddannelse, hvor vi lærer mange forskellige ting. Vi skal kunne lave styring, der er el-arbejde, og vi skal kunne lodde. Man skal i virkeligheden kunne styre en hel proces og sørge for, at det bliver godt til sidst. Og så har vi mulighed for at komme mange forskellige steder hen.

 

Mads Kulmbach Kortegaard

Virksomhed: Krenk VVS
Skole: HANSENBERG

Hvad ser du mest frem til ved DM i Skills?

– Jeg glæder mig mest til konkurrencen, selvom jeg ikke ved så meget om den endnu. Jeg var til Skills som gæst engang for to år siden, da det var i Høng. Det var fedt, fordi man samlede det hele ét sted. Det giver selvfølgelig også nogle forventninger til konkurrencen.

Hvad har du gjort for at forberede dig bedst muligt til konkurrencen?

– Det er ikke noget, vi er begyndt rigtigt på endnu (to måneder før konkurrencen, red.), men jeg går da lidt og bukker nogle rør. Det er bare noget, jeg gør i weekenden på mit arbejde  går og øver ud af egen interesse. Min chef har købt en bukkemaskine til mig, så jeg kan træne derovre. Så de er lidt stolte, tror jeg. Men vi begynder først at træne med skolen en måned før.

Hvad er det fedeste ved at være i lære som VVS-energispecialist?

– Jeg ville faktisk være motorcykelmekaniker. Men da jeg skulle ud at finde læreplads, søgte jeg to steder i Kolding, som ikke havde plads. Så spurgte min lærer mig, om jeg havde overvejet at komme i praktik som VVS-energispecialist, og så tænkte jeg "jo, hvorfor ikke". Jeg har aldrig haft det svært bogligt, men jeg kan ikke sidde stille. Som VVS'er får jeg lov at bruge både hoved og hænder.