Top menu

Folketingspolitikere fra talerstolen enige: Tak til Blik og Rør

Dato: 05/04-2024
3259

Torsdag førstebehandlede Folketinget den nye autorisationsordning for asbest, og det gik ikke ubemærket hen, at det især er pres fra Blik- og Rørarbejderforbundet, der er skyld i, at der snart kommer ny lovgivning for det farlige materiale.

Selvom Blik- og Rørarbejderforbundet er et forbund, der ofte presser på for at præge den politiske dagsorden, hører det alligevel til sjældenhederne, at ”Blik og Rør” bliver nævnt adskillige gange fra talerstolen.

Men det skete torsdag, da folketingspolitikerne var på talerstolen for at førstebehandle lovforslaget om en autorisationsordning for arbejde med asbest.

Her var de enige om, at Blik- og Rørarbejderforbundet skulle takkes for at være et af de forbund, der har lagt allermest pres på for at få strammet op på lovgivningen om det livsfarlige materiale.

- Jeg har lyst til at til at sige tak til Blik og Rør, som er et af de forbund, der har kæmpet allerhårdest for at få sat det her på dagsorden, lød det blandt andet fra Jens Joel, der er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

Karsten Hønge beskæftigelsesordfører for SF nøjedes ikke bare med at takke Blik- og Rørarbejderforbundet for at kæmpe for, at medlemmerne kan gå sikkert på arbejde. Han citerede også Blik- og Rørarbejderforbundets formand Henrik W. Petersen:

- I en helsidesannonce i en formiddagsavis bliver forbundsformand for Blik og Rørarbejderforbundet citeret for at sige: ”Blik- og Rørarbejderforbundet har vi kæmpet og kæmpet. Med indførelse af en autorisationsordning for asbestarbejde har vi opnået en vigtig sejr for vores medlemmer. Når asbest fjernes af en autoriseret virksomhed med kompetente medarbejdere, så kan alle have tillid til, at de ikke bliver udsat for dødelig asbest. Også de håndværkere der skal udføre det efterfølgende renoveringsarbejde. I dag dør 300 om året af sygdomme forårsaget af asbest. I fremtiden vil færre dø, når Folketinget har vedtaget den nye lovgivning.” Så kort og præcis kan det siges, lød det fra Hønge på talerstolen. 

Også beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kvitterede Blik- og Rørarbejderforbundet. Hun forklarede blandt andet, hvor vigtigt det er, at medarbejdere kanl gå på arbejde uden en knude i mave og bekymringer om, at de kan blive syge af asbest og sagde så:

- Den bekymring er blandt andet båret ind til os af faglige organisationer som Blik og Rør.

Derudover lagde både Nick Zimmermann, Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, og Victoria Velasquez ,beskæftigelsesordfører fra Enhedslisten, vægt på, hvor stor indflydelse fagbevægelsen har haft på, at der nu endelig kommer ny lovgivning på asbestområdet.