Top menu

Nødvendigt at ny Europaaftale sætter fokus på ordentlige arbejdsforhold og grøn omstilling

Dato: 18/12-2023
Tags: Politik
3117

Fokus i ny Europaaftale er primært på klima, ordentlige arbejdsforhold og digitalisering. Det er der tilfredshed med i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Foto: Jonas Krøner

For første gang i over 15 år har Folketinget indgået en Europaaftale, der skal danne de overordnede rammer for europapolitikken. Aftalen har blandt andet fokus på ordentlige arbejdsforhold for udenlandske lønmodtagere, der kommer til Danmark.  

I aftalen står der at, ”vi skal skabe bæredygtige arbejdspladser for lønmodtagerne med ordentlige arbejdsforhold, herunder ligestilling, der sikrer, at den fri bevægelighed også er fair og i respekt for nationale arbejdsmarkeds- og velfærdsmodeller, herunder den danske model.”

Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, mener, det er nødvendigt med det fokus.

- Vi har i den grad brug for at få politisk fokus på de udfordringer, der kan være med det frie arbejdsmarked i EU. Vi så for nyligt i en stor undersøgelse fra Aalborg Universitet, at migrantarbejdere fra EU-lande som Rumænien og Litauen blev udnyttet i den danske byggebranche. Derfor er jeg naturligvis glad for, at Folketinget i den nye Europaaftale har fokus på den danske model, siger Henrik W. Petersen.

Forbundsformanden lægger også vægt på, at aftalen understreger vigtigheden af den grønne omstilling og digitaliseringen.

- Det kan ikke lade sig gøre at leve op til klimamålene uden den grønne og digitale omstilling, og omstillingen kan ikke lade sig gøre uden dygtige håndværkere som vores medlemmer. Derfor er det det helt rigtige fokus, der er i aftale. Men jeg må dog også minde politikerne om nødvendigheden af at sikre, at der er tilstrækkeligt med håndværkere til at indfri aftalerne. Og det ser ikke ud til at være tilfældet i dag.

Den nye aftale erstatter den tidligere Europaaftale fra 2008. Det er udover regeringen SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet, der er står bag aftalen.