Top menu

Antallet af lærlinge er steget markant på skorstensfejeruddannelsen

Dato: 26/09-2023
3023

På få år er interessen for skorstensfejerfaget steget. Det er især synlighed, der skal være med til at gøre uddannelsen endnu mere attraktiv, for der mangler stadig lærlinge, påpeger en underviser og formanden for skorstensfejerne i Nordjylland.

Foto: Privat

19 lærlinge sidder lige nu på skolebænken på grundforløbet på Skorstensfejeruddannelsen i Tønder (EUC Syd). Det lyder måske ikke af så mange, hvis man sammenligner med en almindelig folkeskoleklasse.
Men faktisk er det langt flere, end der har været de seneste år. På grundforløbet har der på de to tidligere årgange været et sted mellem 7 og 12 lærlinge. 

Årsagen til den stigende interesse er uvis, men Blik- og Rørarbejderforbundet og Skorstensfejerlauget har længe haft fokus på at brede budskabet om uddannelsen. De har blandt andet i fællesskab udviklet en kampagne med små videoer af skorstensfejere, som er kørt på sociale medier hen over foråret
og sommeren, samtidig med at en ny hjemmeside ”Blivskorstensfejer.nu” er blevet lanceret.

Og det er den slags, der er behov for, når der skal tiltrækkes flere lærlinge, mener Hans Jørgen Mortensen, der er medlem af skorstensfejernes faglige udvalg i Blik- og Rørarbejderforbundet og formand for Skorstensfejerne i Nordjylland.

VI ER UUNDVÆRLIGE
- Interessen kommer ikke af sig selv. Den sker gennem synlighed, synlighed  og atter synlighed. Vi skal netop have den slags kampagner, og så skal vi gøre folk opmærksomme på, at vi er uundværlige.
Det er eksempelvis et lovkrav, at det er en skorstensfejer, der skal rense skorstenen for sod, så der ikke
opstår skorstensbrand, siger Hans Jørgen Mortensen, der til dagligt arbejder som skorstensfejer i Aalborg bos Allan B. Nielsen.

Den holdning deler Finn Hansen, der er underviser på uddannelsen.

- Kampagner, der skaber synlighed om faget, er nødvendige. Som det er nu, bliver langt de fleste kun skorstensfejere, fordi de kender en skorstensfejer.

Finn Hansen har et bud på, hvorfor der lige nu er dobbelt så mange, som der var for få år siden, der uddanner sig til skorstensfejer.

- Før i tiden tog skorstensfejerne lærlinge, når de i virkeligheden manglede en mester. Men der er det jo fire år for sent (det tager fire og et halvt år at uddanne sig til skorstensfejer, red.). Men jeg fornemmer, at de er blevet bedre til at se frem i tiden og søge efter lærlinge, inden de har brug for en færdigudlært,
siger han og understreger, at der stadig mangler skorstensfejere.

- Hvis du er flytbar, så er du garanteret en læreplads og et job, når du er udlært.

Udover de 19 lærlinge, der går på uddannelsens grundforløb nu, er der to, der allerede har tilmeldt sig uddannelsen til næste år.

SKORSTENSFEJER-LÆRLING: LAV MERE ONLINE-UNDERVISNING

En af de 19 nye lærlinge på skorstensfejeruddannelsen er Louis Aistrup på 36 år. Han var selvstændig tagmaler, da en skorstensfejer for syv år siden tilbød ham en læreplads.


- Så har det ligget i baghovedet lige siden. For nyligt stod jeg pludselig et sted i mit liv, hvor der skulle ske noget nyt. Det tiltalte mig, at skorstenfejerfaget både er et fag, der hele tiden udvikler sig samtidig med, at der er et gammelt traditionsbundet fag, fortæller Louis, der startede i lære i januar.

Derudover tiltalte selve arbejdsdagen ham også.

- Jeg er vant til fra mit tidligere arbejde at have en varieret dag, hvor man arbejder meget ude og er i kontakt med kunder. Det får jeg også som skorstensfejer.

Der var dog et benspænd. Uddannelsen kan nemlig kun tages i Tønder. Og Louis bor i Ebeltoft med sin kone og to børn, næsten tre timers kørsel fra skolen. Derfor bor han på skolehjem i Tønder i hverdagene.

- Så jeg skulle naturligvis lige drøfte med min kone, at jeg tog væk hjemmefra fra mandag til fredag i 20 uger, imens jeg går på grundforløbet. Derfor har Louis et forslag, der vil kunne gøre uddannelsen endnu mere attraktiv.

- Jeg synes, man burde overveje mere online-undervisning på grundforløbet. Det, så man under coronakrisen, kunne lade sig gøre på mange uddannelser. Jeg tror, der er en del, der afholder
sig fra at tage uddannelsen, når man skal bo i Tønder i en lang periode, især mange af dem, der ikke er helt unge. I vores klasse er gennemsnitsalderen langt oppe i 20’erne.

Hans Jørgen Mortensen, medlem af skorstensfejernes faglige udvalg i Blik- og Rørarbejderforbundet, er
umiddelbart ikke begejstret for idéen om onlineundervisning.

- Jeg tror, det kræver for meget selvjustits, og jeg er bange for, at vi vil miste elever på det.