Når Natalie Morthensen fejer skorstene, mærker hun en frihed, som hun ikke følte, hun havde, da hun arbejdede i tøjbutik og kantine. Hun synes, det er ærgerligt, at der ikke er flere kvinder, der vælger faget.
For nyligt kunne 30-årige Natalie Morthensen tage den høje sorte hat på hovedet. Den fik hun af sin mester, som symbol på, at hun nu er udlært skorstensfejer.
- Den har jeg altid på, når jeg er på arbejde, så folk kan se, at jeg er uddannet skorstensfejer, siger hun med stolthed i stemmen.
Natalie var en af tre lærlinge, der bestod med betegnelsen ”veludført”, der er den næstbedste betegnelse, man kan opnå. Det var lidt af en tilfældighed, at Natalie fra Tim i Vestjylland blev skorstensfejer. Hun er uddannet i en tøjbutik og har også haft nogle jobs i kantiner, men hun savnede noget.
- Jeg savnede frihed i mit arbejdsliv. Men jeg savnede også at have fri, når andre har det om aftenen og i weekenderne. Det snakkede jeg med min daværende kærestes onkel og fætter om. De er begge skorstensfejere og mente, at det var et job med stor frihed.
Derefter kontaktede hun en lokal skorstensfejer, Ole Kristensen, og startede i et fire-ugers praktikforløb, hvor hun kunne snuse til faget. Efterfølgende startede hun i lære samme sted. Og da Jan Haurbak Fröhlich overtog virksomheden, forsatte Natalie. Det er også der, hun er ansat nu.
- Faget lever helt klart op til mine forventninger. Jeg kan nogenlunde selv planlægge min arbejdsdag, og hvor mange opgaver jeg tager. Og jeg er rigtigt glad for at komme ud til kunderne i det store sommerhusområde, som vi dækker.
Natalie har altid sin uniform på, når hun fejer skorstene. Det er kun, når det er rigtig varmt, at hun smider hatten. Foto: Privat
Ønsker flere kvinder
I Blik- og Rørarbejderforbundet er der ni kvindelige skorstensfejere ud af omkring 450 skorstensfejer-medlemmer.
Men det har aldrig bekymret Natalie at være i et mandsdomineret fag.
- Kunderne bliver som regel overraskede, når der dukker en kvinde op, men de har altid været søde. Der er enkelte, der har sagt, ”hvor er det dejligt, at skorstensfejerne bliver kønnere og kønnere”. For mig er det bare et arbejde, som jeg nyder og elsker.
Også kollegaerne har været søde.
- Jeg er blevet taget utroligt godt imod. Men de synes, det er lidt sjovt, der kommer en spinkel kvinde på 156 centimeter.
Natalie vil formentlig ikke møde mange flere kvindelige kollegaer i den nærmeste fremtid. Der var kun to andre kvinder ud af de 23 lærlinge på uddannelsen. Det er ærgerligt, synes hun.
- Jeg vil bestemt anbefale andre kvinder at blive skorstensfejer. Jeg har aldrig følt, at jeg ikke slog til. Der er ikke noget, som jeg ikke kan i faget, fordi jeg er kvinde. Men det kræver selvfølgelig, at man kan lide at blive beskidt.
Snart skal Natalie for første gang til det årlige skorstensfejertræf i byen Santa Maria Maggiore i Italien, hvor man hylder det traditionsrige fag.
- Her kommer der skorstensfejere fra hele Europa, så jeg regner bestemt med at møde en del andre kvindelige skorstensfejere.