Top menu

Blik- og Rørarbejderforbundet om nyt asbestdirektiv: "Vi bevæger os i den rigtige retning"

Dato: 28/06-2023
2958

Grænseværdien for asbestfibre bliver nedsat markant i det nye EU-direktiv. Det glæder næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Stig Søllested.

Tirsdag eftermiddag lykkes det Ministerrådet, Europakommissionen og Europa-Parlamentet at blive enige om et nyt asbest-direktiv.

Det er blandt andet aftalt at nedsætte den nuværende EU-grænseværdi for asbestfibre fra 100.000 fibre per kubikmeter til 2.000 fibre. I Danmark har grænseværdien ligget på 3.000 fibre siden 2022.

I Blik- og Rørarbejderforbundet, der længe har kæmpet for at komme problemerne med asbest til livs, er næstformand Stig Søllested naturligvis glad:

- I et tidligere udkast til direktivet lagde man op til en grænseværdi på 10.000 fibre per kubikmeter. Det var et decideret uambitiøst forslag. Så jeg er meget tilfreds med, at grænseværdien blev væsentlig lavere. Men vores mål vil altid være at få den endnu længere ned. Vi tror på, at direktivet sammen med den nye Arbejdsmiljøaftale om en autorisationsordning gør, at vi bevæger os i en retning, hvor færre udsættes for de livsfarlige fibre. 

Stig Søllested henviser til, at det i foråret blev besluttet af et bredt flertal i Folketinget at indføre en autorisationsordning for asbestarbejde, der forventes at træde i kraft 1. januar 2025.

Enhedslistens EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen, der har siddet med til forhandlingerne, takker fagbevægelsen i en opdatering på Facebook:

- I dag har Enhedslisten i godt samarbejde med den danske og europæiske fagbevægelse skabt konkrete resultater, der vil redde liv!

Blik- og Rørarbejderforbundet har endnu ikke set aftaleteksten, men ifølge Villumsen indeholder den også en autorisationsordning for virksomheder, der håndterer asbest.