Top menu

Tag lovforslag om store bededag af bordet eller lad os få en folkeafstemning

Dato: 13/01-2023
2767
Foto: Jonas Krøner

Den nye SVM-regering vil afskaffe store bededag fra og med næste år. Jeg og Blik- og Rørarbejderforbundet har helt fra starten tordnet imod det forslag. Det er ikke alene en uhørt indgriben i den danske model. Det er et eklatant angreb på hele vores aftalemodel. Og jeg undrer mig meget over, at en regering med Socialdemokratiet i spidsen på den måde tilsidesætter kollektive aftaler på det danske arbejdsmarked.

Vi ved nu, at lovforslaget bliver fremsat den 24. januar og forventes at blive vedtaget kort tid efter. Ifølge regeringen selv er det af respekt for de igangværende overenskomstforhandlinger.

Kære regering. Respekten for overenskomstforhandlingerne og den danske model lagde I allerede på hylden, da I præsenterede lovforslaget om at afskaffe en helligdag.

Og hvis vi ser på regeringsgrundlaget, så har regeringen opstillet nogle "principper for regeringsførelse", hvor der bl.a. står følgende:

"Regeringen vil lægge vægt på offentlighedens mulighed for at afgive høringssvar. Regeringen vil derfor have fokus på, at den vejledende høringsfrist på fire uger som klar hovedregel overholdes".

Fristen for at indsende høringssvar til lovforslaget om afskaffelse af store bededag er sat til den 19. januar – altså om mindre end en uge… Man ved snart ikke, om man skal grine eller græde.

Tre af Folketingets partier – Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Enhedslisten – har krævet en folkeafstemning om store bededag. Jeg vil stærkt opfordre de partier til at undersøge mulighederne for at få forslaget til folkeafstemning.

Opfordringen til Christiansborg herfra er klar. Til regeringen: Tag forslaget af bordet! Og til oppositionen: Hvis det er muligt, så lad os få en folkeafstemning, så danskerne selv kan tage stilling!