Top menu

Autorisationsordning på asbestarbejde bliver endelig en realitet

Dato: 03/10-2022
2630

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at indføre en autorisationsordning på asbestarbejde. Aftalen møder stor opbakning i Blik- og Rørarbejderforbundet, som længe har kæmpet for autorisation på asbestområdet.

Det skal fremover kræve en autorisation, når virksomheder skal arbejde med det livsfarlige materiale asbest. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag mandag besluttet i forbindelse med videreførelsen af den nuværende arbejdsmiljøaftale.

Det møder stor opbakning fra Henrik W. Petersen, som er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, som repræsenterer omkring 10.000 VVS'ere, blikkenslagere og skorstensfejere.

- Det glæder mig utroligt meget, at der nu er politisk flertal for at indføre en autorisationsordning på asbestarbejde. Vi har i Blik- og Rørarbejderforbundet kæmpet længe for, at der blev stillet nogle flere krav til de virksomheder, der arbejder med asbest. Denne her aftale viser, at det betaler sig, når man bliver ved med at presse på, siger Henrik W. Petersen.

Udviklingen af ordningen vil ske med inddragelse af arbejdsmarkedets parter og i samarbejde med relevante myndigheder. Og det er - ifølge Henrik W. Petersen - en god idé at inddrage arbejdsmarkedets parter, når ordningen skal udvikles.

- Selvom vi allerede har autorisationsordninger på mange andre arbejdsområder - fx VVS, gas og el - så er der ikke en facitliste for, hvordan en god ordning ser ud. Derfor synes jeg, at det er klogt, at partierne lægger op til at inddrage arbejdsmarkedets parter, når ordningen skal udvikles. Og vi står i Blik- og Rørarbejderforbundet klar til at byde ind med vores mange erfaringer fra VVS- og skorstensfejerbranchen, siger Henrik W. Petersen.

Udover aftalen om at indføre en autorisationsordning er der desuden enighed blandt partierne om at igangsætte et øget tilsyn med asbestarbejde og en styrket kommunikations- og vejledningsindsats om asbest i 2023. Partierne er desuden enige om, at mulighederne for at sidestille reglerne og praksis omkring indvendigt og udvendigt asbestarbejde skal undersøges og herefter drøftes med arbejdsmarkedets parter.