Top menu

DR Kontant afslører, hvordan virksomheder bryder loven, når de sanerer for asbest

Dato: 18/08-2022
2594

I aftenens udsendelse af DR Kontant er der fokus på asbestsaneringsvirksomheder. Her går DR i dybden med, hvor nemt virksomhederne kan omgås lovgivningen.

Udklip fra udsendelsen

Her til aften bringer DR Kontant en udsendelse med fokus på asbest. I udsendelsen optræder Blik- og Rørmedlemmet Dan Henriksen, der er blevet syg af asbestrelateret kræft. Derudover kan man se, hvordan saneringsvirksomheder ikke overholder lovgivningen, og hvordan Arbejdstilsynet har svært ved at fange virksomhederne, når virksomheden ikke anmelder asbestarbejdet korrekt. Udsendelsen understreger om noget, at der er brug for en autorisationsordning, mener forbundsformanden i Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.

- At DR Kontant har valgt at sætte fokus på asbestproblemet understreger, at det er et problem, der skal tages alvorligt. Det er ikke bare Blik- og Rørarbejderforbundet, der synes det – det er hele Danmark.

- Det er dybt ubehageligt at se, hvordan saneringsvirksomheder behandler asbesten. Indslaget sætter en stor, fed streg under det, vi har sagt i lang tid – der er brug for en autorisationsordning, og det skal iværksættes nu, siger Henrik W. Petersen.

I udsendelsen ser man, hvordan saneringsvirksomheden under sanering i en villa blandt andet:

- Ikke bruger en sluse

- Kaster med sække fyldt med asbestholdigt isoleringsmateriale, så der går hul på dem, og støvet bliver spredt på grunden

- Skiller sig af med deres beskyttelsesdragter i ejeren af villaens glascontainer

- Arbejder uden maske

- Ikke har en sanitetsvogn men bare tørrer støv af med køkkenrulle

- Lader containeren med asbestaffaldet stå på grunden i halvanden måned

- Ikke anmelder asbestarbejde til myndighederne – hvilket er ulovligt

Derudover benytter virksomheden sig af en underleverandør, der i virkeligheden er en cykelforretning, og hvor ejeren udtaler, at han ikke er certificeret, men at han ”lige ville prøve, om de kunne klare de opgaver”.

Du kan allerede se indslaget online nu: Kontant: Livsfarligt støv

Indslaget bliver sendt 21.25 på DR1.