Vådrensning er ikke traditionelt skorstensfejerarbejde, men det er noget som skorstensfejerne Emil Appel og Martin Lyngstrup Petersen gør sig i. Fordi en kanal er jo en kanal, som de siger.
Det er sjældent, man ser en skorstensfejer klædt i hvidt. I hvert fald mens han er på arbejde. Den traditionelle sorte uniform med den høje hat er indbegrebet af en skorstensfejer – ligesom selve det at feje skorstenen er. Fagbladet Blik & Rør har været med to unge skorstensfejere på arbejde en dag, hvor de havde en mere utraditionel opgave. Helt specifikt drejer det sig om en vådrensning på restaurant Selma i indre København. Restauranter risikerer, at der sætter sig fedt ideres udsugningskanaler, når de laver mad, og det er ikke bare lige sådan at fjerne igen, fortæller de. Skorstensfejerne Emil Appel og Martin Lyngstrup Petersen arbejder for skorstensfejermester Christian Bast i Stenløse, og Christian Bast har investeret i noget udstyr specifikt for at kunne tilbyde vådrens. Men hvorfor er det egentlig en skorstensfejer, der skal lave det stykke arbejde?
- Overordnet så er en kanal jo en kanal, og vi renser kanaler, siger Emil Appel, der er 22 år og bor i Glostrup.
- Det handler om at tænke langsigtet også. Vi er nødt til at udvide markedet lidt og se, hvad der er af muligheder for, at vi hele tiden skal have noget at lave, siger Martin Lyngstrup Petersen, der er 29 år og bor i Jægerspris.
Kræver særlige forholdsregler
Når man arbejder med vådrens, så er der nogle forholdsregler, man skal have styr på. Blandt andet er Emil og Martin iført en hvid sikkerhedsdragt under udførslen af arbejdet. Ligeledes så skal de have en maske og et visir på, fordi skummet, de bruger, ikke er så godt at indånde og godt kan svie, hvis det kommer på huden. Udover det så skal man dække hele køkkenet af og passe på stikkontakter, når man bruger vand. Og vigtigst af alt:
- Vi skal sørge for at efterlade det hele pænt og ryddeligt til ejeren. Vi er jo kommet for at lave et stykke arbejde og ikkesvine det hele til. Der skal jo ikke være mere beskidt efter besøget fra skorstensfejeren end før, han kom, siger Emil, der blev udlært i sommer. Inde under dragten har de dog noget af deres sædvanlige uniform på.
- Vi har skorstensfejermærker på inde under, det er bare gemt lidt væk, siger Martin Lyngstrup Petersen.
Ligesom ventilationsrens – bare med vand
Under selve rensninger bruger Emil og Martin en fiberkost, som man kender det fra ventilationsrensning. Emil beskriver, at arbejdet minder meget om ventilationsrensning.
- Det er en kost, der kører gennem et rør. Den her gang er der bare lidt vand med.
Selve rensningen foregår ved, at kanalen bliver skummet op med fedtopløsende skum. Derefter bliver den renset med en roterende kost, der kører rundt inde i kanalen, og så skyller man af med vand bagefter. Her er det vigtigt at være påpasselig med, hvor vandet løber hen.
- Man står jo i køkkener, og der er ovne, frysere og køleskabe, man kan få ødelagt, så man skal passe på med vandet og have spande til at tømme ud i.
Arbejdet med vådrens er noget, som virksomheden har gjort i de sidste fire år, fortæller Martin. Men det er ikke noget, der er så meget af endnu.
- Der er ca. fem restauranter på et år, og så kommer det sådan lidt i klumper, siger Martin.
- Så ringer de alle sammen og siger ”så er det nu”, fortæller Martin til slut.
Emil har været med i to år, men han kan godt lide at arbejde med det.
- Det er meget sjovt at prøve noget andet. Vi plejer bare at sige ja tak til det arbejde, som mester tilbyder os, slutter Emil Appel af.