Top menu

Hvis vi skal sikre et fortsat trygt arbejdsmarked, så skal der ændringer til

Dato: 20/03-2021
2115

Dagpengeudspil fra FH vil være et skridt i den rigtige retning, mener Stig Søllested, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Fagbevægelsens Hovedorganisation er i dag kommet med et dagpengeudspil, som ønsker at øge lønmodtagerens tryghed og styrke tilslutningen til den danske model. Det er noget, som næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, Stig Søllested, bakker op omkring.

- Dagpengene bliver mere og mere udhulede i kraft af, at lønniveauet stiger, men dagpengesatsen er på et nogenlunde status quo. Hvis vi skal sikre lønmodtagernes tryghed på fremtidens arbejdsmarked, så skal der ændringer til, siger Stig Søllested.

FH foreslår nu, at man supplerer de nuværende dagpengeregler med et tillæg til den maksimale dagpengesats på op til 4000 kr. i de første tre måneder af ledigheden. Det vil sige, at man kan få maksimum dagpengesats plus 2000 kroner, hvis man lever op til et beskæftigelseskrav på to års beskæftigelse inden for de sidste tre år, og minimum har to års anciennitet i en a-kasse. Ligeledes kan man få 4000 kroner i tillæg, hvis man har minimum fire års anciennitet.

- Vi så jo helst, at dagpengesatsen blev hævet for alle, så den fulgte med tiden, men vi synes også, at udspillet her bestemt er et skridt i den rigtige retning, siger Stig Søllested.

Siden 1990’erne er den såkaldte bruttokompensationsgrad – det vil sige hvor stor en del af sin løn, man får i dagpenge før skat, hvis man mister sit job –faldet fra 57 procent til kun 48 procent. Det betyder, at mange lønmodtagere risikerer at miste op til halvdelen af deres rådighedsbeløb, hvis de pludselig står uden arbejde.

Med FH’s forslag vil kompensationsgraden for de første tre måneders ledighed stige markant i forhold til i dag, samtidig med at langt flere vil opnå en kompensationsgrad på 90 pct.

Du kan se FH’s udspil her.