Top menu

Værdig tilbagetrækning: Det var min dejligste dag i politik

Dato: 14/10-2020
1798

Karsten Hønge fra SF mener, at aftalen om værdig tilbagetrækning var hans dejligste dag i politik. Sammen med Jette Gottlieb fra Enhedslisten og Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti mener de dog ikke, at reformen er helt i mål endnu.

I kølvandet på aftalen om værdig tilbagetrækning der landede her i weekenden, så har Fagbladet Blik & Rør kontaktet nogle af partierne, der kæmpede for aftalen for at høre nærmere om, hvorfor det var, at de gik med i den her aftale, og hvad de tror, den vil komme til at betyde for Blik & Rørs medlemmer. 

- Altså endelig kan vi få pensionsalderen til afspejle de liv, vi har levet. Vi er ikke i mål endnu, men det er ganske banal retfærdighed - tjekker du tidligt ind på jobbet, skal du også have lov til at tjekke tidligere ud. Det var min dejligste dag i politik, da jeg var med til at lave den her aftale, fordi det er et helt nyt princip og en helt ny retfærdighed over for folk, der starter tidligt, siger Karsten Hønge, MF, beskæftigelsesordfører for SF.

- For nogen af Blik & Rørs medlemmer vil den her reform være en udvej til at få nogle bedre år som senior, og det er et helt nyt princip, og det er derfor, den her reform er så vigtig, fordi vi kan jo altid finjustere den senere, hvis der er ting, der viser sig ikke at være på plads. Og derfor skal den her reform ses, som jeg opfatter det, som et element i flere ting, der skal række en hjælpende hånd til de mennesker, der har haft de lange og hårde arbejdsliv. 

- Men det er første gang nu, at vi laver en fleksibel pensionsalder, så det er et helt nyt princip. Det er en helt ny måde at gå til tanken om pension på. Og derfor vil det her over for Blik & Rørs medlemmer være én blandt flere værdige udgange fra arbejdslivet. Vi skal altså også have gjort noget ved reformen af førtidspensioner og fleksjob for den hænger altså i bremsen stadigvæk. Men det her var enormt vigtigt, siger Karsten Hønge.

Risiko for stigende pensionsalder og store pensionsopsparinger

Jette Gottlieb fra Enhedslisten er også glad for aftalen, men hun mener, at ordningen udhuler sig selv med tiden.

- For Enhedslisten var det vigtigt at bidrage til en mulighed for tidlig pension, fordi vi mener, at alle har brug for at kunne trække sig fra arbejdslivet med værdighed - inden nedslidningen har fået fat. Jeg hat tit brugt VVS’ere som eksempel, fordi de fleste, som ikke har hårdt fysisk arbejde, har set en VVS’er krøllet sammen i mærkelige arbejdsstillinger neden under deres køkkenvask, siger Jette Gottlieb, MF, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.

- Ordningen bliver en løsning for nogen bestemte årgange af faglærte og ufaglærte - ligesom efterlønsordningen var det tidligere - fordi det er deres egen vurdering, om de er klar til at forlade arbejdsmarkedet. De skal ikke først have grønt lys fra en læge eller sagsbehandler.

- Men ordningen udhuler sig selv efter få år. Dels fordi der er risiko for, at der er flertal for fortsat at lade pensionsalderen stige, og dels fordi de kommende årgange vil have en større opsparing til arbejdsmarkedspension, Som efterhånden vil blive modregnet, udtaler Jette Gottlieb.

Spænder ikke så bredt

Ovre hos DF ser de ordningen som en god start, men de kunne godt ønske sig, den blev forbedret. 

- Jamen det var vigtigt fordi, der er mange, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, der ikke kan klare at arbejde, til de er 67. Derfor synes vi ikke, at vi kunne sige nej til en aftale, der trodsalt gavner nogen, men ikke så mange, som det burde have gavnet. Vi ville gerne have dem, der var startet på arbejdsmarkedet i tyverne også kunne komme med. Men der var ikke flere penge at komme efter.

- Nogen af jeres medlemmer kan trække sig tidligere tilbage, men hvis de først er startet som 20-årig, så betyder det ikke noget, fordi de ikke får gavn af det. I hvert fald ikke lige her og nu, udtaler Bent Bøgsted, MF, beskæftigelsesordfører.

 

Foto af Karsten Hønge er taget af William Vest-Lillesø. Foto af Bent Bøgsted er taget af Steen Borgaard.

Herunder ses Jette Gottlieb fra Enhedslisten.