Top menu

Lasse på 49 er yngste mand i sjakket

1772

Rørlæggeren Lasse Ahrensberg på 49 år er yngste mand i sjakket. Det betyder, at han, på trods af sine arbejdsrelaterede skavanker, ikke har nogen til at aflaste sig.

Lasse Ahrensberg er 49 år gammel og arbejder til dagligt som rørlægger. Hans branche er fysisk krævende, og han finder tit sig selv i nogle dårlige arbejdsstillinger, og hans krop er slidt. Netop det opslidende arbejder er med til at skræmme de unge væk fra branchen, mener Lasse. Selvom der er brug for nogle unge kræfter, så sådan en som Lasse ikke står med alt det hårde arbejde selv.

- Jeg havde håbet lidt i min branche, at jeg på et tidspunkt ville få nogen lidt yngre ind, jeg kunne læne mig op ad, men det er der ikke udsigter til. Jeg er stadig yngste mand, selvom man tror, det er løgn. De unge mennesker bliver desværre skræmt væk af det hårde slid, det er.

Dårlige arbejdsstillinger over længere tid

Som rørlægger kræver det, at man arbejder i stillinger, hvor der ikke er særligt meget plads. Svejsearbejde foregår liggende og graveforholdende er ikke nødvendigvis særligt gode, siger Lasse.

- Jeg mærker nedslidning på den måde, at hver evig eneste morgen, når jeg vågner, så er der et eller andet galt. Skaderne generer mig ved alt, hvad jeg laver. Det gør ondt af helvedes til. De typiske skavanker er, når jeg ligger og skal mase mig ned mellem rørene for at svejse, hvor der ikke er særligt meget plads, ja så er jeg nødt til at klemme mig ned og ligge i nogle helt åndsvage stillinger.

Stillingerne Lasse beskriver er meget stationære og kan kræve, at man indtager samme stilling i lang tid. 

- Man ligger der i meget lang tid, indtil man ikke kan mere, så må man prøve at svejse videre i en anden stilling, indtil man ikke kan mere der, og det er sådan set sådan, det er, desværre.

Pladsen er for branchen en af de største faktorer, mener Lasse. Som han beskriver det, så kræver hans arbejde, at man nærmest slår knuder på sig selv for at kunne komme til, når man skal svejse.

Når vi ikke kan mere - hvad så?

Der går ikke længe, før Lasse bliver 50, og med de skavanker han allerede har nu, så ser han ikke positivt på, at pensionsalderen bliver hævet yderligere. At fortsætte i samme branche er faktisk ikke rigtigt muligt.

- Jeg er snart 50 år gammel, og jeg ser allerede nu ind i, at jeg ikke kan se mig selv i den branche særligt meget længere på grund af helbreddet. Jeg kan ikke se mig selv i den alder ligge og lave de ting, jeg prøver at gøre nu. Det ville være helt umuligt.

Af den grund burde den værdige tilbagetrækning nærmest allerede være implementeret, hvis du spørger Lasse.

- Vi har været med og bidraget hele vores liv. Når vi ikke kan mere – hvad så? Det burde være helt naturligt med en værdig tilbagetrækning.

 

Du kan se videoen med Lasse her: