Top menu

Sammy klatrer op og ned 30 gange om dagen

Dato: 04/09-2020
1767

At være skorstensfejer kræver, at man løfter og klatrer på en lang og tung stige dagligt. Det er noget, der desværre sætter sine spor på kroppen.

Den jyske vestkyst er kendt for sine klitter, sin blæst og sit smukke hedelandskab. Det gør det til et eftertragtet sommerhusområde. Mange af sommerhusene har brændeovne, og de kræver derfor besøg af en skorstensfejer fra tid til anden. Sammy Andersen er en af de fejere, der arbejder på sommerhusene i Vestjylland. Jobbet kræver, at han kravler op og ned ad stiger dagen lang, og at han kan løfte stigerne. Det er et fysisk krævende arbejde, der har sat sine spor i Sammys krop.

- Jeg har dårligt knæ, dårlig skulder og dårlige håndled. Det kommer sig af at være meget nede på knæ, tage fat i stigerne og gå op og ned. Ej at forglemme ulde og varme - man skal ud og ind hele tiden. Stigerne belaster skuldrene utroligt meget, og den knager. Min fysioterapeut siger, at det nok er arbejdsrelateret.

Generelt et problem i branchen

Sammy har været skorstensfejer i 32 år, så han har et godt indblik i branchen og ved noget om, hvad der specifikt gør, at skorstensfejere bliver nedslidte.

- Det, der belaster kroppen ved skorstensfejerbranchen, er løft af stigerne af og på bilen. Og så det her med vi ligger meget nede på knæene. Selvom vi har knæpuder og alverdens ting og sager, så er vi stadig nede på knæene.

30 besøg på en dag

På en normal dag er Sammy inde 30 steder. Han mener, at du som skorstensfejer nok ikke kan holde længere, end til du bliver 60. At hæve pensionsalderen yderligere er derfor ikke en mulighed, hvis du spørger Sammy.

- Det kan ikke lade sig gøre at hæve pensionsladeren yderligere for min faggruppe. Hvis jeg når til 61 og får en evaluering derefter, så skal jeg da være glad. Det knager over det hele. Min gamle mester var 70, da vi spurgte ham, om han kunne lave en dagsproduktion. Der sagde han: ”I fyrer mig bare”.

Individer frem for grupper

Derfor hilser Sammy også initiativet til værdig tilbagetrækning velkomment. Han mener, at alle Blik & Rørs medlemmer har en hård arbejdsdag, så det er godt, der bliver arbejdet for det. Han ønsker, der skal kigges mere på individet fremfor på grupper.

- Vores ønske til politikerne er, at man skal kigge specifikt på sagerne. Du kan ikke tage alle over en kam. Nogen har en hårdere arbejdsdag end andre. Ellers så er der nogen, der slet ikke når igennem.

 

Du kan se videoen med Sammy her: