Ny Ferielov: Overgangsperiode og indefrysning

Dato: 03/07-2019
Tags: Diverse
1508

En ny ferielov er på vej. Indtil 1. september er alt, som det plejer – men herefter og et år frem starter en overgangsperiode med særlige regler. Den nye ferielov virker fuldt ud fra 1. september 2020. Bliv klogere på overgangsperioden og vær opmærksom på udbetaling ved akkord.

Med den nye ferielov bliver det anderledes at holde styr på sin ferie. Fra år 2020 kan du afholde din ferie med løn samtidig med, at den optjenes. Ligesom i dag optjener man 2,08 feriedage per måned. 

Ferieåret vil fremover gå fra september til september med mulighed for at lægge noget af ferien i de fire måneder efter ferieåret slutter.  Men inden vi når til år 2020, kommer der en overgangsperiode, hvor det nye system skal indfases.   
 
Frem til den 31. august 2019
Her er alt, som det plejer:  Den ferie, som du optjente i år 2018, kan afholdes fra maj 2019 til maj 2020 – intet nyt under solen. 
 
Særlig 12-måneders periode fra den 1. september 2019 
Her i 2019 er det kun de første otte måneder, du optjener ferie, som du kan afholde året efter. Dvs. at fra 1. januar til 31. august 2019 optjener du ferie, som skal afholdes fra 1. maj til 30. september 2020. 
 
Herefter følger en særlig periode på 12 måneder – fra den 1. september 2019 til 1. september 2020 – hvor de optjente feriepenge indefryses, indtil du går på pension. 
 
Det bliver en form for ny pensionsordning, hvor din arbejdsgiver indbetaler de feriepenge, du har optjent, til Lønmodtagernes fond for tilgodehavende feriemidler. Fonden forvalter pengene, indtil den dag, du forlader arbejdsmarkedet. 
 
Lønperiode afgør dato for indefrysning
Det er lønperiodens sidste dag, som bestemmer, om dine feriepenge skal indefryses eller ej og dermed ikke betalingsdagen!

Har du dermed en lønperiode, som slutter fredag den 30. august 2019, men udbetaling af lønnen først sker mandag den 2. september 2019, vil de optjente feriepenge for denne lønperiode ikke skulle indefryses.

Har du derfor lønudbetalinger, som kan være varierende pga. du arbejder på akkord, er det derfor en god idé at få gjort kassen op inden den 1. september 2019, hvis du ikke ønsker, at feriepenge for et kommende akkordoverskud bliver frosset inde og dermed først udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet.

Ny lov fuldt indfaset fra 1. september 2020 
Endelig fra 1. september 2020 kan du så afholde din ferie sideløbende med, at du optjener den.  Sådan bliver det fremover, og overgangsperioden er indført for at nå dertil på bedst mulig vis.  Bemærk, at du kan gemme ferie, så du har mulighed for eksempelvis at holde efterårsferie allerede ved det nye ferieårs begyndelse.

Læs mere og bliv klogere på den nye ferielov i den splinternye guide på borger.dk...