Søgefelt

Torsdag 22/03 2018

Ny afgørelse: KOL anerkendt som erhvervssygdom

Skorstensfejer Timm Jensen har fået anerkendt KOL som en erhvervssygdom og får nu erstatning. Blik- og Rørarbejderforbundet ankede den første afvisning af sagen, og nu har Ankestyrelsen ændret afgørelsen. Det kan få betydning for flere medlemmer.

Han har været skorstensfejer i mere end 30 år og har flere gange stået i sod til livet. Han elsker sit fag, selv om det har betydet, at han nu har fået en sygdom, som kun kan blive værre.

I 2016 fik Timm Jensen konstateret KOL. Han havde inden da set sig nødsaget til at gå på efterløn, da han ikke længere kunne klare sit arbejde som skorstensfejer i København.

- Jeg kunne slet ikke gå op på femte sal længere. Jeg lavede ikke andet end at arbejde, spise og sove, og det var alt for hårdt. Derfor var jeg nødt til at stoppe. Jeg ville ellers gerne have fortsat.

Timm Jensen får en erstatning
Lægen anbefalede ham at anmelde det som arbejdsskade. Først kom afslaget fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, men i februar 2018 ændrede Ankestyrelsen den afgørelse. I afgørelsen står der, at Ankestyrelsen har lagt vægt på, at Timm Jensen har arbejdet cirka 30 år som skorstensfejer, hvor han har været udsat støv og røg/sod. Der har været tale omstøvende og rygende arbejdsprocesser som klassisk skorstensfejer.

Timm Jensen får nu udbetalt en erstatningssum.

- Det her er rigtig godt, for det kan danne præcedens. Det betyder ikke så meget for mig, men det kan betyde noget for andre mennesker. Der er sikkert mange skorstensfejere, der går derude med KOL uden at have fået det konstateret. De vil nok ikke erkende det.

Nu skal vi kende omfanget
Timm Jensen har røget i mange år, men det har ikke påvirket sagens udfald.

- Det her er en meget vigtig sag for vores medlemmer. Det er jo desværre kun de seneste 10 år, at skorstensfejere har brugt åndedrætsværn. Der er mange skorstensfejere, der ikke har fået det anmeldt. Nogen tænker måske, at sådan er det at være skorstensfejer. Men nej, sådan skal det ikke være, og derfor opfordrer vi nu medlemmerne til at henvende sig til deres kredse, hvis de har mistanke om KOL eller andre påvirkninger af luftvejene, siger forbundssekretær Søren Schytte, som har ansvaret for arbejdsmiljøområdet i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Det bliver kun værre
Timm Jensen kommer også med en opfordring til andre skorstensfejere.

- Tænk på din sikkerhed. Hellere en gang for meget end en for lidt. Jeg skal nu leve med, at det aldrig bliver bedre, det kan kun blive værre. Det er det værste, at man kun har i udsigt, at man på et tidspunkt skal have en iltflaske på ryggen. Det er sørgeligt at et fag skal ændre ens liv så meget, men jeg har været glad for mit fag, og jeg har ikke fortrudt.

Timm Jensen havde en periode, hvor han arbejdede med ventilation, og det indgår også i sagen.

Af KK, Foto: Andreas Bro

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt