Søgefelt

Torsdag 26/10 2017

VVS'er angrebet af væggelus på jobbet

Det har været en forfærdelig periode, fortæller Keld Baunsøe Andersen, som har været uheldig at få nogle meget ubudne gæster med sig hjem fra arbejde.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Jeg vågnede op og havde nogle bid på kroppen, men jeg tænkte ikke videre over det før dagen efter, hvor jeg pludselig havde bid overalt, fortæller Keld Baunsøe Andersen, som er VVS- og energimontør hos Brøndum.

Det startede som røde og hvide prikker, men udviklede sig til væskende blærer. Hans egen læge var i tvivl og sendte ham videre til hud- læge, Hudlægen kunne fortælle, at det var et angreb af væggelus.

Måtte sove i telt
Keld Baunsøe Andersen tog straks affære derhjemme. Ud røg madrasser og dyner. Døren ind til soveværelset blev dækket af med plastik, paneler blev pillet af, Keld Baunsøe Andersen sprøjtede med gift og malede soveværelset.

Familien måtte så sove i telt i haven. Også hans kone og søn er blevet bidt, men dog slet ikke så meget som Keld Baunsøe Andersen. Ingen vidste hvad der skulle gøres Der ses flere og flere tilfælde af væggelus i Danmark, fordi danskerne rejser mere – og tager væggelusene med hjem i kufferten uden at vide det.

Keld Baunsøe Andersen havde ikke været ude og rejse, så han mistænke hurtigt, at han havde fået det via sit arbejde. Han går lige nu på en opgave med renovering af 10 blokke med lejligheder.

- Jeg bruger sikkerhedssko, som er sandaler, og jeg tror, de er hoppet ind igennem der og har bidt sig fast.

Stod alene med det
- Ingen vidste, hvordan man skulle tackle det, siger Keld Baunsøe Andersen.

- Keld stod alene med det i starten. Vi skulle lige have firmaet til at forstå alvoren. Nu har vi en aftaleseddel, hvor firmaet dækker 100 procent, hvis det skulle ske for andre, siger Morten Wils, som er arbejdsmiljørepræsentant i samme firma som Keld Baunsøe Andersen.

- Det er forbundets opfattelse, at det arbejdsgivers ansvar, hvis man får væggelus eller andre skadedyr på arbejdsstedet. Arbejdsgiveren skal straks kontakte ejer eller udlejer, som skal udbedre situationen, så det ikke rammer andre håndværkere og beboere, siger Søren Schytte, som er forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Han understreger samtidig, at hvis man har mistanke om skadedyr såsom væggelus i en bolig, så skal man sige fra overfor sin arbejdsgiver og bede om, at der bliver lavet en undersøgelse, som sikrer, at man ikke bliver udsat for sundhedsskadelige påvirkninger.

Nu bliver kollegerne og tøjet vasket
Der er nu installeret vaskemaskine i skurvognen, og der er sat en vogn op med flere brusebade, så Keld Baunsøe Andersen og kollegerne ikke skal have deres arbejdstøj med hjem, og så de kan tage et bad lige inden fyraften.

- Jeg kommer til at være meget opmærksom på det her i fremtiden. Egentlig burde der gå et skadesfirma foran os - i hvert fald, når man er i en ejendom, hvor der tidligere har været tilfælde af væggelus. Men det er koster jo. Man kan jo nemt risikere at få væggelus eller andet med sig hjem, og det kan blive en bekostelig affære.
 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt